Omgeving

Sallandse heuvelrug:

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen.
De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

 

Natuurgebied De Borkeld:

In het fraaie natuurgebied De Borkeld graast een prachtige kudde Drentse Heideschapen. Deze schapen worden ingezet om door middel van begrazing genoemd natuurgebied te onderhouden. Het is zeker de moeite waard om tijdens een wandel- of fietstocht de herder met zijn kudde te bezoeken. De herder is graag bereid uw vragen te beantwoorden.

Op De Borkeld zijn vele wandel en fietspaden uitgezet en ook is het interessant een bezoek te brengen aan de informatieboerderij n Witten van Staatsbosbeheer. Hier vindt u alle informatie over flora, fauna, de pre-historische grafheuvels en het ontstaan van dit natuurgebied.